Menu favourite orang-orang jawa area Sabak Bernam.
Walaupun membuatnya tak se"terror" memakanya tapi kira ok la untuk sajian seisi keluarga
Resepi sambal tahun
Perut lembu/kulit lembu/kerang
Cili api
Lengkuas
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Asam keping
Garam
Santan
Minyak masak
Cara memasak
1.rebus cili,halia dan lengkuas kemudian tos.
2. Tumis bawang merah , bawang putih
3. Masukkan kesemua bahan yang telah direbus dan bahan utama (kulit lembu/perut lembu/kerang)
4. Masukkan santan dan perisakan dengan garam dan asam.
5. Jika telah mendidih padamkan api dan boleh di hidang.
Walaupun membuatnya tak se"terror" memakanya tapi kira ok la untuk sajian seisi keluarga
Resepi sambal tahun
Perut lembu/kulit lembu/kerang
Cili api
Lengkuas
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Asam keping
Garam
Santan
Minyak masak
Cara memasak
1.rebus cili,halia dan lengkuas kemudian tos.
2. Tumis bawang merah , bawang putih
3. Masukkan kesemua bahan yang telah direbus dan bahan utama (kulit lembu/perut lembu/kerang)
4. Masukkan santan dan perisakan dengan garam dan asam.
5. Jika telah mendidih padamkan api dan boleh di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan