Puas menggoogle..akhirnya berhasil juga...
Selain dijadikan sebagai ulam, Daunnya pula digunakan sebagai bahan penyedap dalam masakan lemak. Antara khasiat yang agak popular adalah untuk merawat penyakit sembelit, sakit gigi, malaria, cacing, lemah dan skit dalam tulang, batuk dan panau.
Kebayakan cara rawatan penyakit tersebut kecuali cacing, panau dan batuk, adalah merebus seluruh pokok kaduk tersebut, bersama akarnya sekali dan rebus sehingga mendidih. Bila sudah mendidih sejukkan sekejap hingga ia sudah menjadi agak suam sedikit, ambil air rebusan tersebut Dan minumlah perlahan-lahan.Tetapi bagi merawat cacing dalam perut, ujar beliau adalah dengan mengambil beberapa helai daun kaduk yang segar. Daun-daun tersebut diramas-ramas setelah itu, dicampurkan dengan air. Kemudian, siramkan air itu keseluruh badan.
Bagi batuk pula beliau menyatakan caranya ialah ambil beberapa helai daun kaduk - kisarkannya dengan sedikit air sehingga agak lumat dan setelah itu, ambil daun yang telah dikisarkan untuk disapukan pada leher. Sama juga untuk merawat penyakit panau. Ambil beberapa helai daunnya untuk ditumbuk sehingga lumat.Kemudian pupukkannya pada bahagian yang dijangkiti panau tersebut.
ihsan daripada segalanya tentang tumbuhan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan